Back to Store

Welkom in Darfur, dit is ons leven

€25.00 EUR


Samenvatting

Als gevolg van de huidige burgeroorlog in Darfur, Soedan, sloegen sinds 2003 bijna 3 miljoen burgers op de vlucht en kwamen zo'n 300.000 mensen om het leven. 'Welkom in Darfur, dit is ons leven' geeft in woord en beeld een idee van hoe het is om dat conflict aan den lijve te ondervinden. Journalist Elwin Verheggen en fotograaf Jan-Joseph Stok reisden twee keer naar Darfur, met de rebellen mee. Met gevaar voor eigen leven tekenden zij ter plekke de verhalen op van burgerslachtoffers. Ze ontmoetten er onder anderen marktkoopvrouw Aziza Tahir (28) die met haar baby ternauwernood een regeringsbombardement overleefde midden op een drukke dorpsmarkt. Twaalf dorpelingen, onder wie zes buitenspelende kinderen tussen vijf en elf jaar, kwamen om door de vliegtuigbommen op haar dorp Shegeg Karo. Hun tweede reis verliep anders dan gepland. Wekenlang zaten ze met de rebellen klem in een offensief, waarbij rebellencommandant Djadullah Chatty uiteindelijk zou sneuvelen. Met hem trokken ze eerder een week op en bezochten ze zijn gezin. 'Welkom in Darfur, dit is ons leven' geeft de mensen in de burgeroorlog een gezicht. Met verhalen, schitterende foto's en de benodigde achtergrondinformatie weet dit boek op een unieke manier een lastig conflict uit te leggen.

Een bevlogen duo 
Door de manier waarop de auteurs reisden, dicht op het conflict, kregen ze een kijk op het leven van de mensen in Darfur zoals maar weinig journalisten hebben gekregen. 

Elwin Verheggen nam de tekst voor zijn rekening. Elwin schrijft onder andere voor Amnesty's Wordt Vervolgd, dagblad Trouw en het vakblad voor ontwikkelingssamenwerking Vice versa.

Jan-Joseph Stok over dit boek: 'Als fotograaf ben ik in veel conflictgebieden in Afrika geweest, maar de urgentie van de situatie in Darfur heeft me zwaar geraakt. Overal waar we kwamen, wilden de mensen op de foto. Misschien hun manier om te zeggen: ik ben gefotografeerd, dus ik besta en leef. Dat laatste is niet elke dag vanzelfsprekend in Darfur. Een boek is voor mij een bevestiging dat we de Darfuri niet vergeten. Zodat mensen kunnen zien wat daar dag-in, dag-uit gebeurt en wat maar door blijft gaan. Een persoonlijke getuigenis en tegelijkertijd een oproep: een boek dat mensen bewust moet maken van de situatie en hen hopelijk ook stimuleert iets te gaan doen.'

'Welkom in Darfur, dit is ons leven' kwam tot stand in samenwerking met Stichting Vluchteling, en met steun van de Nationale Postcode Loterij.Recensie(s)Oblong fotoboek met journalistiek verslag van het dagelijkse (over)leven in het sinds 2003 door burgeroorlog geteisterde Darfur, provincie van Soedan. In een afwisseling van geschreven en fotografische reportages schetsen journalist en fotograaf een beeld van de gevolgen van het conflict voor dorpelingen, maar ook voor soldaten. Samen bezochten ze het moeilijk toegankelijke gebied twee keer, illegaal en risicovol. Ze lieten zich door rebellen leiden. De freelance fotograaf, prijswinnaar bij de Zilveren Camera in 2005 en 2008, en de journalist werken beiden voor Trouw en tijdschriften als Vice Versa. De teksten en beelden in het boek zijn gegroepeerd naar onderwerpen, zoals vluchtelingenkampen, hout sprokkelen, gebruik van radio's, burgerslachtoffers, rebellen. Geen oorlogsbeelden. De verhalende kleurenfoto's zijn afwisselend groot en klein geplaatst. Ex-minister en VN-gezant Jan Pronk schreef het voorwoord, gevolgd door een persoonlijke verantwoording van de makers en achtergrondinformatie over het conflict. Achterin nog meer informatie over Darfur en over de auteurs, en een heldere kaart van regio. Indrukwekkende, invoelende reportages over dit vergeten, vrijwel onzichtbare conflict in Oost-Afrika.

Frits Baarda


Publisher Kit Publishing / Nederlandstalig / 111 pagina's / 9789460220722 / januari 2010


Shipping cost / (Free for Europe / upon request for outside Europe) 

Using Format